До няколко дни ще започне изпомпването на останалия мазут в потъналия кораб "Мопанг" край Созопол. Изчакват се подходящи метеорологични условия за да може водолазите да довършат работата си, заяви кап. Живко Петров, директор на ИА "Морска администрация", цитиран от БНР .

"Мопанг" периодично се наблюдава. В момента когато се стопли водата ще започне източването. Сега разликите в температурата на водните пластове е доста голяма, това са т.нар. термоклин горе е 25 градуса , а при потъналия кораб е едва 7 - 8 градуса, съобщи кап. Живко Петров:

"Термоклинът вече е достигнал до 28 метра дълбочина, което означава че до няколко дни, започва дейността по източването на останалото гориво. Нека да падне само вълната и започваме! По-голямата част от мазута вече е изваден. Най-важното е, че абсолютно всичко вече е ясно - къде се намира, локализирано е, надупчено и затапено и се очаква да се втечни и да започнем да го вадим".

Според кап. Петров ще са нужни 10 дни непрекъсната работа, за да се източи останалото гориво.

Проблемът с кораба "Мопанг" започна през август миналата година, когато от изгнилия корпус на потъналия преди век плавателен съд започна да изтича мазут. Това създаде опасност от замърсяване на цялото южно крайбрежие.