Дезинфекцират Бургас с уникален нанопрепарат, осигуряващ антимикробна защита в продължение на година, съобщиха от Общината.

Става въпрос за продукт, който спечели награда за иновация в Германия през 2019 г. в областта "Хигиена и антимикробна защита".

През април няколко литра от него бяха тествани на различни локации в Бургас - в автобус от градския транспорт, Спешно и Инфекциозно отделение на УМБАЛ, няколко спирки.

20 дни по-късно деканът на бургаския Медицински факултет доц. Велинов взе и изследва проби от обработените еднократно повърхности и установи, че върху тях няма развитие на болестотворни микроорганизми.

Затова от тук нататък започва обработка с новия препарат на детски площадки, пейки в паркове, спортни зони, автобуси от градския транспорт и спирки в Бургас, предвид предстоящата отмяна на извънредното положение на 13 май.

Създава се организация след това да бъдат дезинфектирани с него детските градини и ясли. За целта Община Бургас и Дезинфекционна станция - Бургас си набавиха необходимите количества от продукта.

Новата технология следва уникален научен подход, изграждайки дълготрайна антимикробна защита чрез нанопокритие без аналог.

Направени изследвания показват намаляване на микроорганизмите (вируси, бактерии, гъбички, водорасли и плесени) до 99,9 % за повече от 1 година върху третираните повърхности. 

Въпросният продукт се предлага и в удобни за използване у дома и в офиса пулверизатори от 30 мл., достатъчни за покриването на 12 кв./м. площ. Може да бъде поръчан и закупен от Дезинфекционна станция - Бургас, но в ограничено количество. За контакти: тел. 056 / 862-981; e-mail: dez.stancia_bs@abv.bg.