Часовникът, който се намира на улица "Александровска" в Бургасq утре ще бъде демонтиран. Това ще стане с помощта на специализирана техника, тъй като конструкцията, върху която стои часовника е доста висока. Старият задвижващ механизъм на часовника е морално остарял и повреден. Той ще бъде заменен с нов. Това съобщиха от пресслужбата на общината.

Реконструкцията е планирана така, че часовникът да запази познатия си образ с тройния циферблат. Поправките ще засегнат само скритите под кутията части.

Старият механизъм ще продължи "да живее", но вече като част от експозицията на Историческия музей в града. По този начин ще се съхрани споменът за една от любопитните истории на Бургас, когато няколко ентусиазирани негови граждани се заемат със задачата да закупят от чужбина градски часовник, за да може морският град да има модерен за времето си европейски облик, добавиха от общината.

Най-голямата заслуга за опазването на този градски символ има Стефан Николов. След като часовникът е бил свален от мястото си и дълги години събира прах в тъмни помещения, той го реставрира и връща отново на главната улица.

Освен основният ремонт на градския символ, Община Бургас ще извърши и облагородяване на пространството около него.