Бургазлии събраха над осем хиляди лева през миналата година за реставрация на икони, съобщиха от Регионалния исторически музей в морския град. Средствата са постъпили от дарения. Та са предназначени за реставрация на икони, които са били обект на кражба в края на миналия век.

Светините са конфискувани от полицията и предадени на музея, но голяма част от тях са в лошо състояние. Деветнадесет от експонатите се нуждаят от възстановяване.

Две от наскоро реставрираните икони - на Свети Пантелеймон и на Света Богородица ще бъдат показани в Нощта на музеите през май. Иконите на Свети Димитър, на Св. Св. Петър и Павел и на Свети Архангел Михаил са в процес на реставрация.

Бургаският музей съхранява 56 иконописани творби, които са постъпили там след полицейски акции. Първите двадесет и пет са получени още през 1995 година и са от т.нар. Тревненска художествена школа. Няма данни къде са намерени, от кои църкви са отнети, липсват подписи на зографи и датировка. През 1998 година още петнайсет големи икони са предадени на съхранение в музея.