Поради спецификата на болничната мрежа в област Бургас, в региона не може да се обособи една болница само за COVID-19 и тя да задоволи нужния брой легла. Такава реорганизация ще застраши специализираната помощ за редица други заболявания. Това съобщиха от Областния щаб за борба с коронавируса.

По-рано днес на редовно заседание на щаба здравни експерти са обсъдили постъпилите указания от Министерство на здравеопазването за организиране на една болница, в която да се лекуват единствено болни от коронавирус. Според указанията на министерството това е необходимо да се случи при хипотеза, че на ден се регистрират по 600 положителни за коронавирус на 100 000 хиляди души население.

За Бургас по-работещо ще е да има "чисти от COVID" болници. В Поморие и Средец има специалисти. Там биха могли да се обслужват белодробни заболявания от друга специфика, типични за зимния сезон, хронични проблеми. Така, в някаква степен ще се помогне на Белодробната болница в Бургас, в която в момента половината легла са за болни от коронавирус. Неизбежно е в тези лечебни заведения да попадат и пациенти с клинична картина на COVID-19, но тяхното състояние ще се изяснява в т.нар. изолатори, които всяка болница има, каза директорът на Регионалната здравна инспекция в Бургас д-р Георги Паздеров.

Щабът предлага "чисти от коронавирус" да станат и кардиологичната "Сърце и мозък", както и Очната болница. Мнението на Щаба ще бъде представено на министъра на здравеопазването.

От началото на пандемията до днес в Бургаска област от коронавирус са починали 96 души.