Едни от най-отровните влечуги на планетата за първи път се показват на Балканите в експо център "Флора" в Морската градина на Бургас, съобщиха от Община Бургас.

Организаторите на изложбата са си поставили за цел да разкажат на хората истината за влечугите, които по думите им не са зли по природа. Както и да обърнат специално внимание на змиите. 

Така начеченият скален гущер от Рио Фуерте е атракция в терариума - представител на единствения род токсични гущери - род Heloderma. За разлика от варани и други гущери, при които са изолирани токсини в ниски концентрации от слюнката, този род притежава отровни жлези, разположени в долната челюст и чрез нея "вдъвква" голямо количество отрова в плячката си. Животните от този род се хранят изключително рядко и са сравнително спокойни по характер, но ако се почувстват застрашени, заемат характерна отбранителна поза с отворена уста и издават специфично съскане. Гущерите от този род се размножават чрез яйца и са изключителни хищници.

Любителите на влечугите могат да видят в Бургас и южната смъртоносна змия - тя е дребен вид, който се среща в почти всички части на Австралия. Характерното за нея е, че визуално прилича на вид отровница, поради което в миналото се е смятало, че принадлежи към това семейство (вкл. гърмящи змии, габонски отровници, пепелянки и др.). Но всъщност тя е от семейството на аспидовите змии (вкл. мамби, тайпани, тигрови змии и др.). Това се дължи на ранното отцепване на континента и изоставянето на вида в еволюционен аспект. Това е змията с най-дълги отровни зъби от всички австралийски видове. Счита се също, че е с най-бърза атака в света. Видът е яйцеживороден и се храни с дребни животни.

В терариумната жива изложба в бургаския експоцентър "Флора" има и традиционни обитатели. Това са горска кобра - малко познат вид, който ужасява жителите на африканските горски райони; пясъчни отровници - известни са още като ефи и са отговорни за най-високия процент смъртност сред пострадалите; гюрза - змията с най-скъпата отрова, или поне такава мълва се носи; ивичеста гърмяща змия - агресивно и нападателно животно, намерило място на първия флаг на Американските военноморски сили; каскавела - най-смъртоносната гърмяща змия; тексаска гърмяща змия албинос - единственият по рода си екземпляр на Балканите; черноврат варан - миролюбив и спокоен, но криещ потенциала на огромните си братовчеди от Комодо; пепелянки - в експозицията намерихме място и за опасните нашенски отровници, като представяме няколко подвида за по-добра нагледност. 

Безопасните за човека видове могат да се докоснат, а смелите - да се снимат за спомен.