Романтичният и красив Бургас с артистичен дух и модерно излъчване ще участва в топ филмови продукции, които се очаква да бъдат на екран през 2021. Филмите и сериалите, чието действие може да се развива в Бургас или градът да присъства сериозно в сюжета, бяха представени от своите продуценти пред Постоянната комисия по култура към Общинския съвет. Всички те са кандидатствали за съфинансиране от Община Бургас.

Вижте снимки >>

Филмите, които има реална възможност да се снимат в Бургас, са "Голата истина за група "Жигули" ,"Завръщане 2", "Съни бийч 2","Аз и моите жени", "Животински бесове" и "Божоле".

Най-желаните локации за снимки в Бургас са районът на "Морско казино", мостът на централния плаж, градският часовник, Морската градина, острова "Света Анастасия", районът около морска гара.

Снимка: Община Бургас

"Голата истина за група "Жигули" е една история за завръщането към музикалната атмосфера през 80-те, към младостта и към любовта. Лентата показва група младежи от 80-те, които мечтаят да станат рок музиканти. Плажът, морето, пристанището и атмосферата на Бургас ще бъдат водещата нишка в сюжета на филма "Голата истина за група "Жигули". Актьорът Михаил Билалов разкри по време на представянето една от репликите на своя герой: "Аз от Бургас с едни гуменки съм излязъл и човек съм станал".

"Завръщане" 2 е втората продукция, която заяви желание да снима това лято в Бургас. В продуцентският екип на филма са Башар Рахал и Ники Илиев.

Бургас е изключително подходящо място, защото една от нашите идеи е да накараме хората да им се прииска да отидат на море. На нашето море. Не в Гърция, например, а на нашето море, в Бургас", каза Башар Рахал по време на презентацията на филмовата продукция.

"Животински бесове", зад които стоят Марина Стоименова и Мартин Илиев е филм за млад финансист, който разплитайки неясните обстоятелства, при които е загинал баща му, трябва да се справи с промените в собствения си живот, настъпили след бърз и главозамайващ успех на финансовите пазари.

Градът ще е едновременно прекрасен декор и основно действащо лице в продукцията, казаха авторите на проекта.

В сезон 2 на сериала "Съни бийч" са заложени общи кадри на атмосфера и знакови обекти и локации от Бургас. Бургас ни провокира с впечатляващото си развитието, каза продуцентът Андрей Арнаудов, който стои зад проекта. Той добави, че сериалът се снима на европейско ниво и е изключително динамичен и визуално впечатляващ. Арнаудов призова комисията да гледа сезон първи на "Съни бийч", който стартира тази пролет. Той също включва сцени от Бургас.

Другият сериал "Аз и моите жени" предвижда участието на града като сантиментална дестинация- място за вълнуващи приключения, щастие и любов. Продукцията ще съдържа сцени, които ще покажат красивите места в града, различни забележителности и събития. Сюжетът ще се развива в модерна болница, която ще представи Бургас като град с развита медицина.

Шестото предложение, което комисията по култура ще разгледа и реши с колко да подкрепи финансово, е филмът "Божоле". Той обещава да е естетски и вълнуващ, подсказва го текстът на сценария, характеристиката на героите, развитието на отношенията им, мястото на действие - Бургас. Това е класическа любовна история, поставена в спецификата на модерния свят, с неочакван край, характерен често за късия игрален жанр. В центъра е възможната невъзможна любов, която вълнува творците откакто свят светува. Филмът ще се заснеме в Бургас, като за част от останалите роли, се предвижда да бъдат поканени знакови актьори от Бургас. Той ще бъде представен на български и международни кинофестивали.