Бургас може да остане без отделение по кардиохирургия след два месеца. В момента медицинската дейност се извършва от "Аджибадем сити клиник", чийто договор за наем с Многопрофилната болница за активно лечение в областния град изтича в края на май, предаде БНР.

"След закриването на клиниката една от възможностите е хората със сърдечно-съдови заболявания да се транспортират до Варна или Пловдив, каза зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков по "Хоризонт".

През февруари плевенската болница МБАЛ "Сърце и мозък" съобщи, че "Аджибадем Сити Клиник" е декласирана от търга за ползваните досега помещения, собственост на УМБАЛ - Бургас, позовавайки се на заповед на изпълнителния директор на бургаската болница.

От "Сърце и мозък" увериха обаче, че ще осигурят модерно здравеопазване в тази област за пациентите в Югоизточна България, както и че ще запазят работните места на болничния персонал при подобрени условия.

В момента "Аджибадем Сити Клиник" е единствената в Югоизточна България специализирана по кардиология и кардиохирургия. Обслужва население от над 1 милион души, като всеки месец повече от 1000 пациенти получават планова и спешна кардиологична и кардиохирургична помощ, сочат данните на болницата.