Общинският съвет в Бургас единодушно подкрепи предложения от кмета Димитър Николов проект по Оперативна програма "Околна среда", който включва закупуването на 56 последно поколение електробуси.

"Безвъзмездната помощ е 65 млн. лв., а средствата от Община Бургас са 3 млн. лева. Такива автобуси вече дори не са модерна тенденция, а нещо нормално в Западна Европа. Подобни електробуси са част от политиката за по-чиста околна среда. Не мисля, че Бургас трябва да изостава от подобни добри примери за екологично чист транспорт", каза зам.-кметът Руска Бояджиева.

За обслужването на електробусите ще бъде изградена инфраструктура за зареждане и оборудване за електронна билетна система. Очаква се те да пристигнат през 2020 година в града.

В момента Бургас се обслужва от 67 автобуса "Соларис" - в експлоатация от 2013 година, те вече са с по над 550 000 пропътувани километра; 10 автобуса "Тедом" - в експлоатация от 2008 г.; 22 тролейбуса - в експлоатация от 2014-15 г.; както и от маршрутки-микробуси. Предвижда се част от тези автобуси да обслужват междуселищните маршрути в рамките на общината, а най-старите да бъдат постепенно "пенсионирани".

С осигуряването на новите 56 електробуса ще се увеличи честотата на преминаване по спирките вътре в града, което означава по-малко чакане и повече комфорт за пътниците. "Бургасбус" няма да плаща наем на Общината, тъй като ще кандидатства заедно с нея, а модерните попълнения в автопарка ще бъдат зачислени в активите на дружеството.

От тази година се осъществяват контакти и стажове на ученици от бургаските професионални гимназии в дружеството, а също така се разкрива нова специалност на ниво средно образование за работа с електрически превозни средства. Всичко това трябва да помогне за кадровото обезпечаване на "Бургасбус" през следващите години.