Градоначалникът на Бургас Димитър Николов бе отличен с приза кмет на годината в категорията Smart city - за внедряването на технологични иновации, свързани с услуги за гражданите. Наградата бе връчена в извънредното издание на конкурса "Кмет на годината", за която градоначалниците и техните екипи бяха оценявани им не само за работата им през последната година, а за целия мандат 2015 - 2019 г.

Бургас спечели в категорията на ниво голяма община. На ниво средна и малка общини призовете бяха за кметовете съответно на Ботевград и Момчилград.

Поради отсъствието на Димитър Николов наградата получи зам.-кметът по образованието Йорданка Ананиева, която увери, че Бургас наистина прави уверени крачки в областта на интелигентните системи.

Сред наградените бе и кметът на Поморие - Иван Алексиев, който убедително спечели в категорията "Туризъм, култура, фестивали и традиции". Той получи приза от министъра на туризма Николина Ангелкова.

"Развълнуван съм и съм приятно изненадан. Богатото историческо наследство и разнообразният културен живот на Поморие през годините утвърдиха града ни като фестивална столица на българското Черноморие. Месеците юни, юли, август и септември са низ от атрактивни събития и фестивали, обхващащи различни сфери на културата и изкуството. През летния туристически сезон гостите на Поморие достигнаха близо 100 хил. души, почти половината от които чуждестранни туристи, а музейните обекти бяха посетени от над 20 хил. души. Благодаря на всички, които са оценили нашия град и най-вече на подкрепата на правителството и лично на премиера Бойко Борисов, заради която в Поморие се реализираха мащабни инфраструктурни, туристически и културни проекти. . Тази награда е за всички поморийци, те я заслужават", каза Алексиев.