Местната администрация има реален шанс да привлече европейско финансиране в размер на 60 млн. лева за закупуването на нови електрически автобуси. Това обяви пред Дарик директорът на общинския превозвач "Бургасбус" инж. Петко Драгнев.

След по-малко от седмица ще бъде възможно ĸaндидaтcтвaнeто по нoвaтa пpoцeдypa "Mepĸи зa aдpecиpaнe нa тpaнcпopтa ĸaтo изтoчниĸ нa зaмъpcявaнe нa aтмocфepния въздyx" по OП "Oĸoлнa cpeдa".

Одобреният финансов ресурс по програмата е почти 400 млн. лева, които ще бъдат разпределени за нови екологични превозни средства в единадесет общини, сред които и Бургас.

 

"Документацията се подготвя. Надявам се, че ще успеем да защитим вижданията си за намаляване на вредните емисии, каквато е и целта на програмата, за да получим финансиране. Сумата от 60 млн. лева е без ДДС. Тези средства ще са достатъчни за закупуването на 51 електрически автобуса", обясни инж. Драгнев.

По думите му, превозните средства ще се използват по всички линии - на ротационен принцип, както се процедира и към момента. Част от средствата ще бъдат вложени в закупуването и интегрирането на допълнителни системи в новите автобуси, за да бъдат внедрени в системата на градския транспорт в Бургас.

"Включваме валидатори, системи за GPS проследяване и връзка с таблата по спирките. Освен това ще се наложи и изграждането на довеждаща инфраструктура до зарядните станции, които трябва да поставим", каза шефът на "Бургасбус".

Предстои обявяването на обществена поръчка за избор на доставчик на машините. Драгнев прогнозира, че интерес към нея ще проявят европейски и азиатски производители на ЕКО автобуси.

Предвижда с въвеждането в експлоатация на новия автопарк да бъдат спрени старите возила, които се използват до крайните квартали на Бургас. Те ще бъдат заменени с наличните, отговарящи на по-висок стандарт за екологичност - ЕВРО 5.