Полиция и жандармерия влезе в бургаското гето Кумлука срещу престъпната дейност на ромския барон, известен с прозвището Пандурито.

Провежда се специализирана полицейска операция на отдел "Криминална полиция" при ОД на МВР и специализирани полицейски сили във връзка с лица, извършващи лихварски дейности и изнудвания. Към момента има задържани две лица, съобщи директорът на ОД на МВР в Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

Вижте снимки >>

Един от арестуваните е Пандурито, потвърдиха от МВР.

Гетото е блокирано от спецполицаи, които извършват обиск на дома на Пандурито. В полицията са имали информация, че може да им се проитводейства и да се стигне до престрелка.

Ромският барон живее със семейството си в двуетажна къща в кв. "Победа". Негови съседи не посмяха днес да кажат и една дума за него от страх да не им се случи нещо. Хора от по-отдалечени части на квартала обаче споделиха, че са доволни от ареста му.

48-годишният Михаил Щерионов-Пандурито е стар познайник на полицията, осъждан за трафик на жени с цел продажба на бебета. В края на 2012 г. районният съд в Бургас му налага ефективна присъда от 3 г. и 6 месеца, като Щерионов се разследва за три случая, при които е извел бременни жени в Гърция, а след това е продал бебетата, установи проверка на "24 часа". 

Според разследващи, работили по случаите, 41-годишният тогава Щерионов е поставял във финансова зависимост жените, които уговарял да раждат в Гърция и да оставят бебетата си там. Пандурито действал с още двама мъже, които имали точно организирани функции при осъществяване на трафика. Единият от  групата знаел добре гръцки и осъществявал контактите с участниците по веригата от зад граница.

Някои от жените искали в последствие да се откажа и да се върнат у нас с новородените си, но нямали избор, тъй като предварително взели пари от Пандурито. Бременните са извеждани в 6-тия или 7-мия месец. Има данни, че на място бременността им е проследявана. Предварителните договорки за здраво дете достигали до 5000 лв., рядко обаче майките получавали повече от 2 бона, разкриват освободени.

Новото разследване срещу циганския барон е за лихварство и изнудване.