Активира се свлачище в Морската градина в Бургас, съобщи кметът на града Димитър Николов. Той е внесъл извънредно предложение за разглеждане на предстоящото заседание на местния общински съвет - за включване на свлачището в капиталовите разходи през настоящата година.

От пресцентъра на общината поясниха, че е активирано свличане на земни маси при каменна подпорна стена в Морската градина над крайбрежната алея, недалеч от Летния театър. Стената е с височина 2.70 метра и дължина 16 метра. Още през 2013 г. е констатирана появата на хоризонтална пукнатина с вертикално отместване. Тогава Община Бургас е сигнализирала областния управител и входирала преписка по действащия Закон за защита при бедствия за осигуряване на средства.

Към настоящия момент цялостният проект за укрепване на подпорната стена не е реализиран. Средства по Закона за защита при бедствия не са осигурени, добавиха от общината. От там обясниха, че включването на обекта в капиталовата програма на Община Бургас за тази година ще даде възможност за стартиране на обществена поръчка за избор на изпълнител и реализиране на самия проект.