86 на сто е регистрираният спад на обслужените пътници на бургаското летище от началото на годината досега. Данните са съпоставени с миналата година, предаде БНР.

Въпреки очакванията за удължаване на туристическия сезон по Южното Черноморие цифрите за септември показват, че до момента чартърните полети са едва 349 при 3000 полета за миналия септември.

В най-големия курортен комплекс Слънчев бряг повечето заведения и хотели са затворени, а последните туристи ще си тръгнат от курорта в края на месеца.

839 хиляди туристи са пристигнали по Южното Черноморие през месец август миналата година. Този сезон едва 165 хиляди са били чуждестранните гости, сочат данните на летището.

Най-много - 65 хиляди, са полските туристи, избрали Южното Черноморие за почивка, а над 30 хиляди са германските туристи.

На британския и Скандинавския пазар може да кажем, че бележим абсолютен срив.

Очакванията да се удължи сезонът заради хубавото време не се сбъднаха. Близо 30% са хотелите в Слънчев бряг, които все още работят, а последният полет с чуждестранни туристи е планиран за 30 септември, когато с полет до Тел Авив си тръгват група израелски граждани.

"В центъра на Слънчев бряг с часове чакаме за пътници на таксиметрови коли. Нашият бизнес умира", казаха таксиметрови шофьори. При близо 2,5 милиона само чуждестранни туристи миналата година, избралите за почивка Южното Черноморие 650 хлд. българи не могат да спасят сезона.