Стартира онлайн гласуването, което ще определи победителите в третите Годишни награди в туризма, връчвани от ресорното Министерство. Както всяка година, и тази Бургаска област има достойно присъствие в 16-те категории на надпреварата.

Общо 5 обекта от Бургас са номинирани за наградите. Три от тях са в категория "Туристическа атракция/обект" - Авиомузеят на летището, Туристически комплекс "Акве Калиде" и остров Света Анастасия, съобщава Gramofona.com.

Приморско е номинирано за "Община за морски туризъм". А в категорията "Туристическо събитие" попада аудио-визуалният спектакъл "Бегликташ в звук и светлини". Тракийското светилище над Приморско има номинация и за 3D добавена реалност в категорията "Иновация", където сред конкурентите му е и замъкът "Влюбени във вятъра" в Равадиново със своите 3D панорамните обиколки.

Самият замък край созополското село е номиниран в категорията "Духът на България".

Победителят в 16-ата категория - Голямата награда "Изборът на българите", се определя според гласовете за обекти, включени в "100-те национални" и "50-те малко познати места" в туризма. В класацията тук попадат 9 обекта от областта, като два от тях са от Бургас - Природозащитен център "Пода" и храм-паметник "Св. св. Кирил и Методий". Останалите номинирани в категорията от региона са Архитектурният музей в Несебър, Музеят на солта в Поморие, Посетителски център "Поморийско езеро", Историческият музей в Малко Търново, странджанската местност Петрова нива, Археологическият музей в Созопол и Общинският исторически музей в Царево.

Сред журналистическите материали на тема туризъм в България за 2018 г. е номинирано и предаването "Виа Понтика" на Валентин Атанасов от БНР-Бургас.

Имената на всички одобрени финалисти са публикувани на сайта на конкурса www.tourismawards.bg. Всеки може да гласува еднократно за един участник в една категория, като се отчита едно гласуване от всеки IP адрес, но може да се подкрепи кандидат от всяка категория.

Онлайн гласуването ще приключи на 5 декември 2018 г. в 24:00 часа. Призьорите ще бъдат обявени на церемония на 11 декември 2018 г. в София.