4 558 816 лв. с ДДС са вложени за дейности по програмата за поддържане на републиканската пътна мрежа в Бургаска област тази година. За подготовка на пътищата за есенно-зимния сезон са отделени 342 839 лв. и до средата на декември ще бъдат приключени планираните ремонтни дейности. Това съобщи регионалният министър Петя Аврамова в отговор на въпрос, зададен от депутатите Димитър Бойчев и Диана Саватева.

Те насочиха вниманието към извършването на неотложни ремонти на пътни отсечки в региона - пътя Царево-Малко Търново и пукнатина от старо свлачище в участъка Бургас-Малко Търново.

"По случая с посоченото свлачище - става дума за пукнатина и улягане на настилката на първокласния път, сигнализирано е с пътни знаци за неравности и ограничение на скоростта. Възложено е инженерно-геоложко проучване, за да се установят причините за пропукване на настилката и изготвяне на проект за възстановяване на пътя. През 2019 г. при подходящо време и осигурено финансиране ще се изпълни ремонта за укрепване на участъка. Дотогава ще бъде извършено преасфалтиране на повредената настилка", коментира министър Аврамова.

До средата на декември трябва да приключат ремонтните дейности по следните републикански пътища с натоварен трафик: път I-6 София-Карнобат; I-9 в границата с област Варна (Обзор, Слънчев бряг, Бургас, Малко Търново), II-73 в границата с област Шумен (Лозарево, Карнобат), II-79 в границата с област Ямбол (Средец, кв. Меден Рудник), II-99 Царево-Малко Търново, II-308 границата с област Варна (Дъскотна, Айтос), III-906 граница с област Варна (Каблешково), Брястовец, Ахелой, III-9009 Ново Паничарeво-Ясна поляна и други.

От МРРБ очакват средствата, с които разполага АПИ и тези, които се очаква да бъдат генерирани с въвеждане на електронното таксуване и тол-системата, да бъдат в по-голям размер. По този начин ще се работи по-усилено не само по първокласните, но и за останалите пътища от републиканската пътна мрежа.