Екоминистерството е публикувало на сайта си доклад за оценка на въздействието върху защитени зони на изменението на плана и до 4 май приема мотивирани становища по него.

Според измененията най-драстично се увеличават зоните за нови вилни селища, къмпинги и хотели в селата Резово (106%), Синеморец (54%), Варвара (33%), както и общо по крайбрежната ивица на общината (22%).

Сред жители на Синеморец вече има недоволство,защото отново се посяга на едно от малкото места по българското Черноморие, които все още са пощадени от презастрояване.

Най-скандално за тях е предвиденото застрояване на местността "Поляните", откъдето се разкрива невероятна гледка към морския бряг и устието на река Велека. По тази причина се обмисля протест за 1 май с блокиране на моста над реката.

Жители на община Царево дори твърдят, че уволнението на дългогодишния директор на парк „Странджа“ инж. Стефан Златаров е с цел да се осигури безпроблемното одобрение на документа. На предишното обсъждане на плана през 2008 г. дирекцията на природен парк "Странджа" беше единствената държавна институция, която на Висшия експертен екологичен съвет гласува "против".
Официалният мотив за уволнението на Златаров е неспазване на финансовата дисциплина, тъй като увеличил заплатите на петима служители средно с между 50 и 80 лв. месечно, твърдят запознати със случая.