Изложението "Зона Здраве" ще се проведе на 21 и 22 април при вход свободен в мол Бургас Плаза, съобщиха от община Бургас.

Форумът се организира от Институт за здравно образование - неправителствена организация с мисия за повишаване на здравната информираност. Партньори са Национална пациентска организация, община Бургас, РЗИ - Бургас, БЧК, Бургаският свободен университет.

В рамките на изложението ще се проведе анонимно изследване за хепатит С. Ще има също: безплатно измерване на кръвна захар, определяне на риска от развитие на диабет, съвети за контрол на диабета, консултации с ендокринолог, тест за разширени вени.

Община Бургас ще представи консултации с медицински специалисти от общински лечебни заведения. Ще се провеждат ехографски изследвания за ранна диагностика на онкологични заболявания.

Най-големите бургаски лечебни заведения се включват в събитието с консултации от свои специалисти по график - сред които кардиолози, уролог, нефролог, неонатолог, гинеколог, ендокринолог, физиотерапевт и др. УМБАЛ Бургас организира кръводарителска акция в първия ден на изложението - 21 април.

Спортни школи и клубове, субсидирани от община Бургас, ще промотират активния начин на живот за добро здраве.

Акцент в изложението е поставен върху очното здраве и ранното откриване на зрителни аномалии с прецизна техника. Участниците във форума са повече от 50. Тази година ще има и благотворителна акция-базар от Движение на българските майки - Бургас. Средствата от базара ще бъдат в помощ на Дома за медико-социални грижи "Вяра, Надежда, Любов".