Субсидия ще бъде отпусната на 70 души, загубили във водната стихия всичките си домашни животни. Обезщетението за тях ще бъде по пазарни цени, съобщи в Камено зам. - министърът на земеделието Цветан Димитров.

Той пристигна в общината, за да се запознае на място със ситуациятта. Зам.-министърът подчерта, че реакцията на държавните институции в конкретната ситуация е била изключително бърза, а сега редът за кандидатстване за помощите ще бъде максимално опростено.

„Обикновено подобни процедури траят от 3 до 6 месеца. Този път успяхме в рамките на един месец да реагираме, да одобрим протоколите и да задействаме всички ресурси. Целта е преди Коледа всеки от пострадалите да си вземе парите“, заяви зам.-министърът.

„В момента, благодарение на добрата връзка между общинските власти , Областна служба „Земеделие“ и ресорното министерство, всичко се случи много бързо. Още понеделник – вторник парите ще са в сметките на хората“, каза кметът на Камено Жельо Вардунски.

В потопа само в Камено загинаха близо 1600 животни –кокошки, крави, коне, кози..

“Нито една пчеличка не ми остана. Стихията ги отнесе направо с кошера... Имахме кокошки, юрдеци, две кученца... животинчетата до едно се удавиха. Елате да видите, какво остана от стопанските ни сгради. Със земята бяха сривати. Сега разчистваме колкото да спасим някой материал. Всичко друго е заминало.... Вкъщи е много жестоко. Къртим до стени. 2,40 метра вода имахме в стаите... Крушките даже се напълниха с вода. Инсталация не можем да си пуснем. Ужас е... Каквото и дадат, помощ е за нас и благодарим“, сподели Радка Иванова от Полски извор.