Това е решил Общественият съвет за управление на набраните средства за пострадалите от наводненията в област Бургас, в който участват представители на различни институции, съобщиха от пресслужбата на БЧК.

В община Камено ще се извършат неотложни строително-възстановителни работи на 36 най-тежко пострадали от наводнението къщи.

В община Бургас средствата ще бъдат предназначени за закупуване и предоставяне на пострадалите семейства домакинска техника, в съответствие с направеното от общината предложение и след проведена процедура по Закона за обществените поръчки, допълниха от БЧК.

Събирането на средства продължава, като всеки може да направи дарение чрез SMS на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори. Дарение може да се направи и по банков път, както и през интернет страницата на БЧК.

Община Камено: Щетите са за над 4 млн. лв.

За над 4 млн. лева са щетите от наводненията в община Камено. 180 хил. лева се осигуряват от общинския бюджет за спешни ремонти на 31 къщи в селата Ливада, Полски извор и Черни връх. С парите ще се помогне на семейства, които няма къде да живеят. 

В община Камено комисия продължава да описва неотложните ремонти както по инфраструктурата, така и по наводнените къщи на хората.

Кметът Жельо Вардунски припомни, къде са най-сериозните разрушения:

"Има свлечени улици, които са непроходими. Има два моста на "Общинските пътища" между Тръстиково и Ливада. Мостовете вътре в самите населени места, които са в деретата, примерно има пет в Полски извор. Там има четири моста. Пътят, общинският Полски извор – Черни връх в ниската му част долу е изнесен.
Започват спешни ремонти на част от наводнените къщи в три от населените места. Със средства на общината ще се измажат по две стаи – спалня и кухня, за да има къде да живеят хората".

Изплащат помощи по 325 лв. на пострадалите

От днес започва и изплащането на еднократните социални помощите на пострадали от наводненията в Бургаско. До момента са издадени 97 заповеди за отпускане на помощта от 149 приети молби декларации, 25 са в процес на обработка, а 6 са получили отказ, съобщи Тони Костова директор на Агенцията за социално подпомагане в Бургас.  21 лица и семейства от Камено са получили одобрение. Те са от селата Полски извор, Ливада, Черни връх, Трояново, Тръстиково.