За около час и половина в системата са въведени повече от 1 500 имена на деца, които за първи път ще пристъпят училищния праг през септември.

Свободните места за първолаци в бургаските учебни заведения са около 2 200.

Родителите имат право да посочат пет учебни заведения, подредени по предпочитание. Самото класиране ще стане ясно на 14 май. Потвърждаването ще се прави до 6 юни в самото училище.

"Всичко това родителите го знаят, защото целият март имаха възможност да проучат условията и да тестват системата”, каза  пред "Фокус" Веселина Таралова, директор на дирекция „Образование и демографски въпроси” в община Бургас. 

Правилата са същите както миналата година когато за първи път бе осъществено електронно записване на децата в първи клас.

Единственото ново тази година е, че ако родителите кандидатстват в училище, в който район имат постоянен адрес ще ползват една точка допълнително в сравнение с тези, които имат регистрация в района по настоящ адрес.

Таралова припомни, че ако родителите нямат възможност сами да направят електронна регистрация, това може да се случи в едно от избраните от тях пет учебни заведения.

Упълномощен от директора служител ще въведе данните на детето в електронния регистър.