Сред основните версии е за обещана, но ненаправена навреме инвестиция, която е обтегнала отношенията му с бизнес партньори, пише в. "Стандарт". Става въпрос за крупен строеж, в който Занев трябвало да вложи солидна сума. Той обаче се забавил, а след идването на финансовата криза проектът станал губещ. Занев смятал, че ще успее да навакса с други проекти, които обаче също се провалили.
Нямаше заеми, напротив, имаше да взима, твърдят негови познати. Според тях Занев имал да получава най-малко 4 млн. лв. от свои бизнес клиенти.
Александър Занев е бил сред уважаваните спонсори на НДСВ. Той поддържал отлични контакти с жълти депутати от най-близкото обкръжение на Симеон Сакскобургготски. Твърди се, че един от близките му приятели е бившият областен управител Олимпи Кътев, отбелязва още изданието. Царски хора търсели професионалисти от името на Занев, когато през 2006 г. той планирал да създаде влиятелен икономически седмичник с името “Национал“.
“Явно по това време бизнесът му не беше в цветущо състояние, защото се запъна дали вестникът има нужда от втори фотограф“, спомня си един от поканените журналисти.
По-късно обаче Занев, очевидно, е получил силен финансов тласък, смятат анализатори. Така изведнъж от собственик на веригата баничарници “Софийска баница“, той навлязъл в строителството. Фирмата му започнала да гради луксозни хотели в Поморие и Слънчев бряг.
През 2007 г. той става съдружник с един от добре известните босове в хазартния бизнес - Александър Тумпаров, във фирмата “Вада 07“. Най-силен тласък на бизнеса му дава приятелят му от детинство Михаил Кръстев. Двамата започват да въртят заедно предприемачество. Кръстев е познат най-вече с построената от него сграда на завод за окачени тавани, където се произвеждат изделия на “Хънтър Дъглас“. Двамата са в основата и на АДСИЦ “Ексклузив пропърти“ за привличане на инвеститори в недвижими имоти.
Кръстев и Занев са сред основателите на първия мъжки “Лайънс клуб“ в столицата, който носи името “Свети Йоан“. Около тях са все замогнали се хора по време на строителния бум през последните 3 години. Членове са секретарят на столичната община Росен Желязков, бившият шеф на "Софийски имоти“ Александър Шопов, водещият на “Сделка или не“ Румен Луканов, както и общинският съветник Радослав Тошев.