Вотът, помрачен от широко разпространени подозрения за купуване на гласове от практически всички политически партии, се очаква да свали от власт управляващите социалисти за провала им да овладеят хроничната корупция и престъпност и да смекчат въздействието на световната криза, сочат допитвания до общественото мнение. Политическите партии в най-бедната държава от Евросъюза се обвиняват една друга в предлагане на пари, храни и други основни стоки на главно бедни общности и малцинства като роми в замяна на гласове. България е под натиск от ЕС да ликвидира незаконните печалби и организираната престъпност за да избегне нови санкции, след като Брюксел й отряза достъпа до над половин милиард евро средства през последната година.
Полицията и агенцията за национална сигурност (ДАНС - бел. ред.) заявяват, че са започнали кампания в цялата балканска страна, за да предотвратят купуването на гласове и до момента са извършили най-малко 5 ареста. Полицията е конфискувала стотици лични карти, списъци с имена, компютри и кеш.
Неправителственият Съюз за стопанска инициатива заяви по-рано тази седмица, че нарко дилъри предлагат безплатно наркотици във втория по големина български град Пловдив в замяна на гласове, докато полицията разследва случай в Пазарджик на роми, чиито огромни сметки за вода са били платени.
В обръщение към нацията, премиерът Станишев призова българите да не продават гласовете си и предупреди политиците, партии и купувачите на гласове, че ще бъдат наказани, ако се докаже вината им.
"Тези отвратителни практики нанасят страшни белези върху нашата демокрация. Но най-страшното е, че срещу жалка дребна сума, която ще получите сега, обричате не само личното си бъдеще, а и бъдещето на вашите деца", посочи Станишев. "Дадох категорични инструкции на полицията и на ДАНС да ... изправят пред съда всеки, който участва в това престъпление".
През април парламентът удвои максималния срок затвор на шест години за тези, които организират схемите за купуване на гласове и пет години за самите купувачи. Медийни публикации за широко разпространена покупка на гласове преди местните избори през 2007 г. накара парламента да въведе затвор за това престъпление.