Тази статистика прозвуча в Европейския парламент по време на дискусия, организирана от българския евродепутат Филиз Хюсменова, предаде БНТ.
За разлика от политиците, журналисти и юристи, се обединиха около мнението, че са нужни законови промени, за да могат репортерите у нас да вършат работата си свободно.
Най-често обект на съдебни дела са разследващите репортери, заяви адвокат Васил Василев. Именно той съобщи страскащата статистика за големия брой процеси срещу журналисти. Вместо да използват възможността да получат право на отговор, засегнатите пускат жалба в съда, като често я придружават с искане на обзещетение за големи суми, които стигат до 2 милиона лева. Именно затова адвокат Василев твърди, че много журналисти са като мишена.
"Мишена, която доставя изключително удоволствие на тези, които искат да стрелят в нея. По тези дела има някаква особена радост, когато се зевеждат", посочи той.
Политиците водят дела срещу журналисти, когато бъде изнесена истината, се чу на дискусията. Общ проблем в страните от Евросъюза е запазване анонимността на източника на информация, което предвид борбата с тероризма дава право на различни служби да искат журналистите да разкриват информаторите си.
Това становище сподели Колин Питърс от Международния прес институт във Виена. Необходимо е политиците да си дават сметка за проблемите, които журналистите имат, когато казват истината. Това послание чуха европейските либерали.
Евродепутатът Филиз Хюсменова коментира: "Намерих съмишленици у моите колеги и решихме да поставим тази тема на европейско ниво, да се откроят проблемите и да се започне един диалог политици, общественици и медии. Свободата на словоте е огледало на демократичния процес." Адвокат Василев предупреди, че в момента нито министерството на правосъдието, нито ВКС, нито правозащитните организации могат да дадат информация за висящите дела срещу журналисти. Такива данни няма и в НСИ.
Само законодателни промени, според него, могат да решат съществуващите проблеми. На въпрос дали законодателят има воля за това, българските евродепутати се съгласиха, че дискусията трябва да продължи и в София, за да се чуят всички мнения.