Това сочат най-новите данни, съобщени тази нощ от киргизстанското министерство на здравеопазването, цитирано от ИТАР-ТАСС, съобщи БТА.
От министерството уточниха, че тези данни не са окончателни. В болници в Бишкек са приети 18 души. На борда на самолета е имало 83 пътници и седем членове на екипажа. Властите изключват варианта терористичен акт да е причина за катастрофата. Засега е известно, че след като самолетът достигнал височина 1000 метра, се е включил аварийният сигнал за разхерметизиране на корпуса, съобщи Тахон Мамитов, съветник на киргизстанския президент. Мамитов пристигна на мястото на катастрофата.
В създалата се извънредна ситуация екипажът поискал разрешение да се върне и да кацне аварийно. По време на маневрата обаче самолетът започнал рязко да губи височина и паднал на земята, каза Мамитов. Повечето пътници са били граждани на Иран. На борда е имало също граждани на Киргизстан, Казахстан, Канада, Турция и Китай. Комисия разследва причините за катастрофата, като разглежда главно версии, свързани с технически неизправности, каза Мамитов. Състоянието на машината не предизвикало опасения - два часа преди катастрофата тя благополучно се върнала от Москва, след това била извършена подготовка преди следващия полет и с нов екипаж самолетът се готвел за маршрута Бишкек-Техеран.
В Киргизстан на 26 август е обявен национален траур в памет на жертвите на самолетната катастрофа, предаде Ройтерс. Националните знамена на обществените сгради ще бъдат свалени наполовина, всички шоу програми ще бъдат отменени, а театрите и кината ще бъдат затворени в памет на загиналите. Руският президент Дмитрий Медведев изрази съболезнования на лидерите на Иран и Киргизстан. Предстои Русия да изпрати експерти в бившата съветска република, за да проучат данните от черните кутии и да помогнат за изясняване на причините за катастрофата на пътническия самолет Боинг 737, пътуващ от Бишкек за Техеран.Вижте снимки