Това каза лидерът на ДСБ Иван Костов пред журналисти днес, предаде БТА. От партията са отправили питане към премиера Сергей Станишев за позицията на правителството, свързана с проблема. Костов каза, че ще поиска и дискусия, за да заеме премиерът своята позиция, вместо да влиза в "престрелки с водни пистолети" с Бойко Борисов.
По думите на Костов, макар че банковата ни система вероятно е добра, нещата вече не стоят така добре, още повече, че на пазара ни функционират много чужди банки. При такива финансови кризи парите се отливат най-бързо от най-рисковите пазари, а ние сме такъв пазар, посочи той.
Отчитайки финансовата криза в Америка и нейното влияние в Европа се оказа, че фискалният резерв е много важен. Това каза премиерът Станишев вчера. "Важна е точно тази икономическа стабилност и финансова котва, която дава в това число фискалния резерв, който е 11 млрд. лева, защото това е котва на стабилността... Ами доста пари има, не се притеснявайте, трябва да се решават и важни инфраструктурни и социални порлбеми, които са от значение за хората", коментира премиерът пред журналисти, цитиран от БНТ.
Междувременно "Българска нова демокрация" (БНД) предложи да се създаде възможност Фондът за гарантиране на депозитите в банките при необходимост да поеме пълна гаранция - на 100% от влоговете на гражданите и фирмите, а също и на цялата банкова система. За целта според изчисленията били необходими още 1,2 млрд. лева, а за да се гарантират напълно банковата система и нейните депозити - около 2 млрд. лева. "Точно толкова се кани да похарчи правителството до края на годината. Ако те бъдат спестени и се оставят на разположение при необходимост правителството да гарантира напълно банковата система и 100 процента от влоговете на фирмите и гражданите, то България може и да не бъде засегната от кризата", коментира зам.-председателят на партията Лидия Шулева, цитирана от БТА. В момента фондът гарантира депозити на граждани и фирми до 40 000 лева - около 40% от всички влогове, по оценката на Шулева.
КТ "Подкрепа" също предупреди за последствията от кризата. Ще се свият банковите кредити, а от там - ще намалее производството, ще фалират фирми, ще нарасне инфлацията и безработицата, ще се увеличи броят на домакинствата, които няма да могат да посрещнат плащанията си, смята експертът на синдиката Мика Зайкова. Тя цитира данни, според които кредитната задлъжнялост на българските домакинства е 89 на сто. С промените на енергийните цени се очаква двукратен ръст на режийните разходи над средните доходи на домакинствата, отбеляза експертът.