Сумите, които ще трябва да платят гражданите, са между 6 и 40% по-високи в зависимост от общината, където живеят, съобщава в. "Сега".
Според проверка на вестника повечето общински съвети не са се възползвали от възможността да намалят ставките така, че да се компенсира 50-процентното увеличение данъчни оценки, което влезе в сила от 1 януари 2009 г.
В София, Благоевград, Видин, Силистра и редица други общини е почти сигурно, че хората ще плащат повече в сравнение с 2008 г. Общинските съвети там са понижили или планират да намалят ставките незначително. Крайният срок, в който решението трябва да бъде взето, е 31 януари 2009 г.
В София например данък "Сгради" ще остане 1.875 промила върху данъчната оценка, съобщи наскоро зам.-кметът по финансите Минко Герджиков. По закон за "основно" жилище се плаща само 50% от данъка. Такса "Смет" се очаква да падне от 2 на 1.8 промила. Това означава, че за основно жилище в София с данъчна оценка 50 000 лв. миналата година за данък сгради и такса смет се дължаха общо около 150 лв.
Ако се приеме предложението на Герджиков, тази година при данъчна оценка 75 000 лв. дължимата сума ще е около 210 лв. Увеличението за столичани ще е 40%.
В Благоевград положението е по-добро. Там също има частично намаление на данъчните ставки, но това не компенсира вдигането на оценките на имотите. Данък "Сгради" пада от 1.5 на 1.2 промила, а такса "Смет" - от 1.4 на 1.1 промила. Това означава, че ако през м. г. гражданинът е внасял в хазната 43 лв. за местни налози на основното си жилище с оценка 20 000 лв., през тази ще трябва да внесе 51 лв. Т.е. увеличението е 19%. В общината се въвежда нов метод на изчисляване на таксата за фирмите - според изхвърленото от тях количество смет. Данъкът при прехвърлянето на имот пада от 2.5% на 1.75%.
Във Видин данък "Сгради" вече е намален от 1.5 на 1.2 промила за жилищните имоти, съобщи шефът на местната данъчна служба Огнян Георгиев. Ставката за такса "Смет" също е паднала - от 2.3 на 2 промила за града, но за селата в областта остава 1 промил. Увеличението на общата сума за данък "Сгради" и такса "Смет" за видинчани е средно 27%.
В Хасково данък "Сгради" се запазва на 2 промила, а такса "Смет" намалява от 3.7 на 3 промила, съобщиха от общината. Увеличението на общата сумата, която ще плащат хасковлии, е също 27%.
Общината във Варна направи козметично намаление на ставката на данък "Сгради" - от 2.1 на 2 промила. По-чувствително е намалението на такса "Смет" - от 1.8 на 1 промила. Ако собственик на основно жилище с данъчната оценка 50 000 лв. във Варна миналата година е плащал 142 лв., тази година при данъчна оценка от 75 000 лв. ще плати 150 лв. Увеличението е около 6%.
В Силистра общината ще предложи данък "Сгради" да падне от 1.5 на 1 промил, а такса "Смет" да се запази в размер на 3 промила за гражданите и 7 промила за фирмите. Общото увеличение за гражданите ще е 40%.
Частично намаление на налозите се очаква в Плевен. В момента там данък "Сгради" е 1.5 промила, а такса "Смет" - 2.25 промила за гражданите и 10 - за фирмите.
За Бургас е ясно само, че такса "Смет" пада от 1.2 на 1 промил. Морският град е сред малкото селища в страната, където таксата за предприятията се изчислява на базата на изхвърляните от тях количества смет.
Промени се очакват в Пазарджик, където таксата "Смет" за фирмените имоти е рекордна - цели 20 промила върху отчетната стойност. За сравнение таксата за граждани е 3.4.
Сметките показват, че най-изгодно за хората ще е, ако съветниците не гласуват никаква промяна, защото тогава според закона гражданите автоматично ще плащат най-ниската ставка на налога върху недвижимите имоти - 0.5 промила. Най-ниското ниво на данъка при прехвърляне на собственост е 1.3% върху оценката. Ако общинският съвет не определи нова такса "Смет" до 31 януари, хората ще плащат същата абсолютна сума като миналата година, е записано в закона.
Първата вноска на данък "Сгради" т. г. се плаща от 1 март до 30 април, а за предплатилите цялата сума до края на април има 5% отстъпка. Срокът за плащане на такса "Смет" се определя от общинския съвет.
"Ако ще правите покупко-продажба на имот през тази година, най-добре да действате между 15 януари и 31 януари", съветват експерти. Причината е, че през първия месец на годината в общините, които не са определили нови размери на данъците, се прилагат минималните нива, предвидени в закона. Но тъй като в първите дни на месеца традиционно общинските данъчни служби още не са готови с новите данъчни оценки, а службите по вписванията не работят до 15 януари, сделките ще са възможни едва във втората половина на месеца.