Това съобщи самият Борисов пред журналисти на пресконференция заради появилите се публикации във връзка с проведения конкурс за отдаването на 15 автобусни линии през 2007 година. Борисов заяви, че е знаел за наличието на запис, обвързващ замeстник-кмета и участници в конкурса и преди месец е разговарял с председателя на ДАНС Петко Сертов, предаде БТА.
Разговарях и с Велизар Стоилов, който потвърди, че е говорил станалите обществено достояние думи от записа по време на оперативка през 2006 година, каза Борисов. "Аз, за разлика от Станишев, когато има и най-малко съмнение за корупция или нагласени условия, освобождавам хора от екипа си", коментира Борисов. Той посочи, че това е причината да се раздели с бившия заместник-кмет по екология Милор Михайлов и бившия директор на Столичния инспекторат Гален Ганчев.
Според кмета записът е бил държан нарочно толкова време, за да може да бъде изнудван с него.
Бойко Борисов заяви, че ще анулира два от проведените конкурса за отдаването на 49-те линии от градския транспорт. На 31 октомври областния управител на София Тодор Модев е издал заповед за отмяна на конкурсите, поясни заместник -кметът Юлия Ненкова.
Причината за заповедта е изтеклия тримесечен срок за осъществяването на конкурсната процедура съгласно решението на СОС от 2007 година.
Юлия Ненкова посочи, че ако ВАС се произнесе през този месец и по конкурса за отдаването на 15-те линии от градския транспорт от миналата година, който се обжалва, при отмяната му ще се възстанови старото положение преди конкурса.
По-рано днес общинските съветници на БСП от Столичния общински съвет поискаха на пресконференция оставката на Велизар Стоилов и заради съмнения в процедурата по конкурса за 49-те линии в градския транспорт от септември т.г. "Червените" общински съветници призоваха и кмета на София Бойко Борисов да се оттегли от поста, "поради невъзможността му" да се справи с проблемите на града, в частност и с транспорта.
ДСБ също поиска отстраняването на Велизар Стоилов, се казва в декларация на партията до медиите. Столичният кмет Бойко Борисов да сезира компетентните разследващи органи и прокуратурата за противозаконното договаряне и опорочаване на конкурса за отдаване на столични автобусни линии на частни превозвачи, искат още от ДСБ.
Още сутринта подадох оставката си, с чиста съвест съм, каза междувременно отстраненият Велизар Стоилов. “Аз съм лоялен, работил съм професионално, аз не се занимавам с политика, но явно политиците могат така да извъртят нещата, имам предвид тези записи на оперативки от преди година и три месеца. Целта е нова новина, да заглуши по-старата, по-старата да заглъхне и така да се върви само към избори, към политика, но в края на краищата някой трябва да работи“, посочи Стоилов пред БНР, цитиран от БЛИЦ.