Статуята на свободата се намира на малкия остров Либърти в Атлантическия океан близо до Манхатън, с лице към мястото, където се извисяваха кулите-близнаци, срутени при терористичните атаки. Към короната, която увенчава главата на статуята, води тясна спираловидна стълба с дванадесет площадки, по която групи от туристи могат да се изкачват и да обикалят подобното на гигантска тераса съоръжение. Не повече от 10 души наведнъж ще могат да посещават короната, като общо тридесет ще са посетителите за час. Местните власти очакват през първата година от повторното отваряне на короната за туристи 50 000 души да се изкачат на нея и това число да се удвои през втората година.
За първия ден посетителите се избират с теглене на жребий. На официалната церемония по повторното отваряне на короната присъстваха кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, губернаторът на щата Ню Йорк Дейвид Патерсън и заместник-министърката на вътрешната сигурност Джейн Хол Лут.
"Тази статуя символизира надеждата. Тя е устояла на войните и на атентатите от 11 септември. Нека приемем вярата в по-добро бъдеще, която тя символизира", заяви Дейвид Патерсън пред присъстващите, сред които имаше 151 нови американски граждани.
"Тази статуя е най-големият подарък. Тя е емблемата на специалните отношения между САЩ и Франция и е първият поглед към новия живот за една страна, която е изградена от имигранти", заяви кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. Той изрази благодарности към присъстващия на церемонията посланик на Франция във Вашингтон Пиер Вимон.
"Осветяващата света Свобода", или Статуя на свободата е изработена в Париж от френския скулптор Фредерик-Огюст Бартолди. Вътрешната структура е дело на инженера Гюстав Айфел - създателят на Айфеловата кула в Париж. Франция подарява статуята на САЩ през 1886 г.