Ще сърба и той попарата на българановците, ако не тръгне навреме по пътя, който аз следвах и който се стараех да очистя от балканджийските потурановци".
Това са само част от съветите на Цар Фердинанд към неговия син Цар Борис ІІІ, който са събрани в книгата "Цар Фердинанд, циник, измамник, лицемер". Книгата е вече на пазара, благодарение на архивиста Цочо Билярски.
БГНЕС публикува част от "най-силните" съвети на Фердинанд, който на 3 октомври 1918 година само три часа след като е абдикирал напуска България завинаги, заедно с архива да двореца.
- "Царедворците не са били никога интересни. Те са блюдолизци и колкото повече ги обсипваш с подаръци и пари, толкова по-лигави и глупави стават. В моя дворец, едно време в София, само жените и слугите проявяваха малко слободия, но и едните и другите, са лишени от разум".
- "Имаш щастието да царуваш на един народ, който не познава силата и значението на науката, на идеите и техническото им приложение. Тоя български народ вярва още, че мисълта не е стока, а той иска стока да произвежда. Меркантилният му дух, в първобитно състояние на истина, е още доминирующ в живота му и това не изпущай от предвид".
- "Ти трябва винаги да настройваш българите един против друг, да ги разединяваш и да взимаш мълчаливо страната на властта. За тая цел около теб трябва да има най-безсъвестни хора, които за пари ще ти устроят по-добра лична полиция от Хамидовата, и тогава ще знаеш какво се крои в Ючбунар, Куру-баглар или в Кушу-кавак или Лопошна. Избирай, впрочем, за твои тайни агенти не чистокръвни българи".
- "Морално българският народ е недорасъл, а физически е просто за оплакване. Това обстоятелство, взето в общия му размер, ще улесни и твоята задача. Няма нужда да притежаваш добродетел или да се преструваш, че ги притежаваш".
- "Българският народ има само един идеал: да се обогати. Заради това, пази се да не му попречиш и затваряй си очите пред кражбите. Помилвай някак си незабелязано крадците, особено тези на държавни суми и дръж списъка им затворен в твоето бюро. Когато тоя списък се увеличи, да бъде в процент 10% от населението, то ти си спасен. Знай, че царете се крепят от разбойниците, но те са жертва често на разбойниците, когато не са ги щедро възнаградили".
- "Най-добрият извор да се обогатиш са военните доставки и заемите. Върши ги чрез германците, защото те са по дискретни и няма един ден да те омаскарят, както се опитаха французите с мен и русите, когато императорът ми даде три милиона франка, уж личен заем, който впрочем аз не върнах".
- "Честността се състои в това да не присвояваш чуждото. Българите, твоите сега възлюбени поданици, не познават що е добродетел. Те крадат от памтивека и го смятат това дори за почтен занаят. Понеже не е срамно да крадеш, прието е това да се върши на открито. Главно правило е, че не може да се краде освен много. Между твоите поданици се съдят всяка година, а това беше и в мое време, с хиляди кокошкари и лежат в затвора, за кражби на дребно от държавната хазна. Законите не улавят големите кражби".
- "Лицемерието е основната добродетел на царете. Това е много тачено в нашия, в Кобургготския род, така също и у българския народ. Ти трябва да го притежаваш във висша степен, ако искаш чрез лицемерието да обезоръжаваш поданиците си".
- "Патриотизмът служи да оправдае успешните войни и да узакони военните разходи, защото народът мисли, че войската, която той плаща, трябва да служи да го пази от външни нападения, когато всъщност войската пази само теб против възможния гняв на народа".