Заблуда номер едно: Тичането е спорт за всички
Дори ако имате съвсем малко наднормено тегло, тичането се превръща в риск. При всяка крачка колената и бедрената ви става трябва да издържат на натоварване, което се равнява на утроеното ви тегло. Ето защо хора, чийто Боди-Мас-Индекс надвишава 28, не бива да тичат. В противен случай рискуват да получат артроза на ставите. За да получите стойността на своя БМИ, разделете теглото си, измерено в килограми, на квадрата от ръста си в метра.
Заблуда номер две: Разходката не е спорт
Четири кратки разходки на ден са по-ефективни от продължителен джогинг както за кръвообръщението и работата на сърцето, така и за намаляването на високо кръвно налягане. Това е резултатът на изследване на Харвардския университет в Бостън. Освен това, ако изминавате кратки отсечки от по един километър пеша вместо с колата, това намалява наполовина проблемите ви със съня.
Заблуда номер три: Танцуването не е спорт
Танцуването е едно от най-ефективните и същевременно най-полезните за гърба спортни занимания. Гръбначният стълб се стабилизира, а тялото изгаря за час танцуване около 600 килокалории. Ако танцувате редовно, намалявате със 76 процента и риска от деменция, сочи американско изследване.
Заблуда номер четири: Разтягането на мускулите преди тренировка намалява риска от контузии
Изследване на университета в Карлсруе доказва, че 80 процента от хората, които тичат редовно, правят упражнения за разтягане преди джогинга. Това обаче не намалява риска от контузии. Разтягането е по-полезно след тренировка, съветват експерти, защото отпуска втвърдената и скъсена след тичането мускулатура.
Заблуда номер пет: И без спорт се живее добре.
Доказано е научно, че ако човек не се движи достатъчно, това е също толкова вредно, колкото пушенето. С други думи, тези, които тичат или карат колело три пъти седмично по 40 минути, живеят средностатистически погледнато 7 години по-дълго от онези, които не спортуват.
Заблуда номер шест: Мускулната треска се лекува с допълнителна тренировка
В миналто се смяташе, че мускулната треска се получава от натрупване на млечна киселина - т.нар. лактат - в мускулната тъкан. Нови изследвания доказват, че мускулната треска всъщност идва от миниатюрни наранявания в тъканта вследствие на прекалено интензивна тренировка. Само почивка помага на мускулите да се възстановят.
Заблуда номер седем: Аеробиката е най-добрият начин да постигнем желаната фигура
Спортни занимания, които са свързани с резки движения, натоварват прекомерно съединителната тъкан и могат дори да доведат до увеличаване на целулита. По-ефективни в случая са пилатес и йога.
Заблуда номер осем: При артроза да се избягва движението
Движението може дори да окаже положително въздействие върху развитието на болестта. Тялото произвежда обезболяващи субстанции. Карането на колело например е полезно за хора с артроза в бедрената става.
Заблуда номер девет: Тенис може да се играе цял живот
Лекарите предупреждават хора над 60 години да не се натоварват прекомерно, особено ако са играли тенис години наред. Според изследвания тенисът води до увеличаване на сърдечния мускул до 30 процента, а това може да предизвика аритмия и да увеличи риска от инфаркт.
Заблуда номер десет: Качването на стълби не се брои за спорт
Изкачването на 100 стъпала се равнява на пет минути интензивен спорт. Онези, които всеки ден изкачват стълби, намаляват риска от инфаркт наполовина. С изкачването на 200 стъпала се изгарят поне 190 килокалории, доказват учени от унивеститета в Белфаст.