Изданията "Гардиън", "Дейли телеграф" и "Индипендънт" съобщават, че частни детективи, наети от семейство Маккан да търсят дъщеря им, са установили, че известният британски педофил Реймънд Хюйлет е живял в близост до хотела в португалския курорт Прая да лус, където на 3 май 2007 г. изчезна Мадлин, предаде БТА.
Тя беше оставена сама от родителите си във ваканционен апартамент, в който били само по-малкото й братче и сестриче. Родителите на детето винаги са твърдели, че то е похитено и че според тях е живо. Полицията обаче имаше съмнения, че те с замесени в изчезването й и дори, че майката я е убила неволно при инцидент. Това обаче не беше доказано.
64-годишният Хюйлет е бил обвиняван няколко пъти в сексуално посегателство над момичета. Излежал е шестгодишна присъда за отвличане и блудство през 1988 г. с 14-годишна вестникопродавачка. Търсен е от полицията за разпит във връзка с подозрения за нападения срещу деца, датиращи отпреди 30 години. Смята се, че през септември 1972 г. Хюйлет отвлякъл 12-годишно момиче, отвел го в тресавище край дома му, упоил го с парцали с разтворител за боя и го изнасилил. 6 години по-късно нападнал друго момиче в дома му, но въпреки че го заплашвал с пистолет, детето го убедило, че чака гости и Хюйлет напуснал къщата.
През 2001 г. Хюйлет бил обект на разследване във връзка с убийството през 1975 г. на 11-годишно момиче, похитено, докато отивало на пазар в Рочдейл. Тялото на детето беше намерено с 12 прободни рани и със следи от сексуално насилие. За това престъпление беше осъден данъчен инспектор. През 1991 г. обаче, той беше оневинен, след като прекара 16 години в затвора. После беше приет за лечение в психиатрична клиника и почина от инфаркт, малко след като я напусна.
Смята се, че сега Хюйлет се лекува от рак в Германия и че е пътувал доста с каравана из Европа. Частните детективи на семейство Маккан твърдят, че много пъти той се правил на полицаи или се сприятелявал с хората, за да получи достъп до децата им.