М.Е. (36 г.) е заловен при влизане на територията на България с ферибота Калафат - Видин. Той пътувал по маршрут Унгария - Румъния - България - Турция, предаде БТА. Задържаният турски гражданин е използвал документ за пътуване, издаден на 13 януари 2006г. от Германия, което му е позволявало свободно придвижване на територията на ЕС. М.Е пътувал с автомобил "Форд".
Заповедта за издирване е била издадена на 24 юли 2007г. от турските власти, заради членуване и финансиране на терористичната организация "THKP/C-Dev Sol" и извършване на терористични действия. Лицето е с влязла в сила присъда, произнесена задочно на 7 юли 2007 г. от Върховния съд в Анкара, като му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от 7 години. Турският гражданин е обявен за общодържавно издирване на територията на България преди година.
Днес следобед задържаният терорист бе предаден от граничните власти на Следствения арест във Видин при засилени мерки за сигурност. Спрямо М.Е. е постановена мярка за неотклонение "задържане под стража" за срок от 3 дни до предприемане на мерки за започване на екстрадиционна процедура с постановление на Върховна касационна прокуратура, съобщиха от пресцентъра на Гранично полицейско управление-Видин.