На това място е рибарско селище "Траката", което е с над 100-годишна история, съобщи БНТ. Теренът е актуван като горски фонд в края на миналата година и предоставен от Държавната агенция по горите на Хайтов срещу замяна малко преди влизането в сила на мораториума, забраняващ подобни сделки. Рибарите от селището настояват за изясняване на случая.
Рибарското селище е на 14 метра от брега. Теренът попада в така наречената изключителна държавна собственост според Закона за черноморското крайбрежие. Преди 15 години рибарите тук учредяват и регистрират кооперация "Траката". Искат да узаконят престоя си, като спазят административния ред. Въведеният мораториум за придобиване по давност не им позволява да стопанисват имота. До края на миналата година теренът не е актуван нито като държавна, нито като общинска собственост. Няма и реституционни претенции към него. Рибарите решават да направят кадастрална снимка на селището и да търсят законен начин да останат. Справката в кадастъра обаче показва, че имотът от януари тази година си има собственици - семейство Явор и Валентина Хайтови.
"Ако на държавата не и трябва тази гора и знае, че ние сме тук, защо не ни го предложи на нас, ние можехме да дадем на държавата повече гори от г-н Хайтов, а ние сме тук и сме рибари", коментира Иван Копчев - председател на рибарска кооперация "Траката".
Два договора с Държавната агенция по горите доказват, че Хайтов за кратко време се е сдобил и с други апетитни терени. Става въпрос за над 90 декара в района на местността "Траката". За тях семейството заменя свои имоти от над 480 декара гори и земи от горския фонд в землищата на общините Тетевен, Троян, Априлци, Трявна.
"Аз не знам дали вече е частна собственост. Областна администрация решава само въпроса за акта за държавна собственост на дадения терен, а със заменки и операции по тези имоти се занимава Държавна агенция по горите", твърди Христо Контров - управител на Варненска област.
Явор Хайтов беше заместник-министър на вътрешните работи в кабинета на Иван Костов. Сега е председател на Управителния съвет на "Железопътна инфраструктура".