След няколко години се сетил да направи печатницата и да развие добър бизнес с рекламни материали, след още няколко успял да спечели на своя страна и да задържи клиенти като “Дженерал моторс“, “Крайслер“, търговската компания “Сиърс”… Вече години наред, успешно влага в акции чрез Нюйоркската фондова борса, развива мащабен бизнес с недвижими имоти и борсови операции. Разказват, че годишният доход на този българин, който е родом от Мадан, е много пъти по-голям от този на президента на САЩ.
Първите три неща, които чува всеки българин, стъпил в Чикаго са: българската църква, културния център и Чапа. Истината е, че без парите на Чапа, нямаше да ги има може би и тези два центъра на българщината в Чикаго. Всички знаят и това, че той спонсорира националният ни отбор на световното по футбол през 1994-та. Никой обаче не знае колко храма е построил в България и колко болнични отделения е спасил, защото той не обича да говори за това…
Шефкет Чападжиев е един от многото българи емигрирали по политически причини. «Аз си спомням няколко момента от моя живот. Аз съм от родопския край. Когато отидох в армията, то не армията - а в трудовите - неблагонадеждните българи, отиваха в трудовото… Аз исках да служа войник, но не можех, защото не бях достоен гражданин за България, понеже е важно какъв си по произход. Такива бяха времената - ние не можем да ги променим”, разказва Шефкет.
«На един митинг, бях 12-13-годишен, един лидер се изказа, че към 2000 г. ще достигнем сияйните върхове на комунизма. И аз запомних датите и започнах да правя сметки. Понеже казаха, че през 2000 г. ще работим според способностите, а ще получаваме според нуждите, направих сметка, че тогава ще съм към 60-годишен, вече за пенсия”, продължава той.
«Винаги съм милеел за България, роден съм там, моите роднини са в България. И който и да дойде от България, аз се старая да го посрещна нормално, като човек, независимо какъв характер е, от коя политическа партия е. Аз ако трябва да направя за България нещо лично, всичко онова, което имам и което мога бих го направил в името на България”, казва Чападжиев.
За толкова години той вече е готов и с формулата си успешен бизнес. «Формулата е много проста - да не си мислиш, че за да успееш и да имаш добър бизнес, трябва да си мошеник. Има си закони - плащаш - 35-40%, всичко останало е твое. Направи добър бизнес и нямаш проблеми. В замяна на тези такси държавата плаща за социалните услуги. Ако парите ги правиш по мошенически начин - ти не можеш да спиш, не знаеш какво може да ти се случи утре”, вълнува се Чапа.
Днес е и единственият българин, който се готви да лети в Космоса. «Това не ми е била голяма мечта, но ако позволи моето здравословно състояние - ще отида. Но това не е нещо особено”, споделя той.
Лалка Златанова