Това показват предварителните оперативни данни на Националния статистически институт (НСИ), които бяха обявени на пресконференция, предаде БТА.
Произведеният БВП през третото тримесечие на 2008 г. възлиза на 18 609,6 млн. лв. по текущи цени. На човек от населението се падат 2430 лв. от стойностния обем на показателя. При среден за тримесечието валутен курс 1,301156 лв. за един долар БВП възлиза на 14 302,3 млн. долара и съответно 1867 долара на човек от населението. Преизчислена в евро, стойността на БВП е 9514,9 млн. евро като на човек от населението се падат 1242,2 евро, сочат данните на НСИ.
Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев каза на пресконференция, че ръст от 6,8 на сто на БВП за третото тримесечие на годината е много повече от очакваното и означава, че в България още няма криза.
Икономиката работи перфектно и никога не е работила толкова добре, допълни Куюмджиев.
Според прогнози на Куюмджиев икономическият ръст за следващата година ще е около 5 на сто, търговският дефицит пак ще е голям. Следващата година ще е тежка, но няма да е катастрофална, допълни заместник-министърът. Очаква се да има намаление на растежа, смята Куюмджиев. Той посочи, че подобни кризи, които са се случвали през 70-те, 80-те и 90-те години траят максимум 24 месеца. Според международни изследвания, тази криза е започвала от януари 2008 г., което означава, че се очаква да отшуми към края на 2009 г.
57% от работодателите ще увеличат работните заплати на своя персонал през 2009 година. Това каза междувременно председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев на пресконференция за представяне на резултатите от анкета сред бизнеса: „2008 година през погледа на бизнеса”, предаде “Фокус”. По думите му поради липсата на квалифициран персонал, въпреки ефектите на икономическата криза, работодателите се принуждават да планират увеличаване на работните заплати през 2009 година.