На 31 декември завършва мисията на българските военни в Ирак. В момента българи участват в четири военни мисии - в Ирак, Афганистан, Косово и Босна и Херцеговина, каза на пресконференция министър-председателят Сергей Станишев, цитиран от БТА.
Мисията ни в Ирак беше особено трудна и в нея нашата армия даде много свидни жертви, които никога няма да забравим, заяви Станишев и изреди имената и званията на загиналите. Нашите военни участваха в Ирак по същество в бойна мисия от 2003 година. На 22 февруари 2006 година беше решено българското участие де се преоформи в хуманитарна мисия и оттогава няма нито една жертва от българския контингент. С изтеглянето на нашите военни от Ирак Българската социалистическа партия изпълни свой предизборен ангажимент, като ние не го направихме безотговорно, каза още премиерът.
За пет години нашата държава е похарчила за контингента в Ирак 155 343 млн. лв., а голяма част от разходите е била за сметка на Многонационалните сили, заяви вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин. Българската страна е поемала оборудването и изплащането на месечни възнаграждения на българските военнослужещи, допълни Калфин и подчерта, че е против да бъдат измервани във финансово изражение важни политически актове.
През това време българските военни са участвали в 97 граждански проекта на Многонационалните сили на обща стойност 2 675 890 000 долара, посочи Калфин. Българският контингент е помогнал за лечението на 250 иракчани, повече от 1400 души от два батальона на Ирак са получили военна подготовка. Обучението на иракските военни ще продължи, ще се доставя и техника, включително и във военната област, каза Калфин. Изпълнихме с достойнство това, за което отидохме, подчерта вицепремиерът.
Бюджетът на България за мисии в чужбина за 2008 година е бил 91 млн. лв. За следващата година предвиждаме същата сума, каза военният министър Николай Цонев.