Според вестника в секретен доклад на полското разузнаване от 2006 г. се твърди, че през 2002 г. бившият президент Александър Квашневски и бившият премиер Лешек Милер разрешили в Полша да бъде създаден таен затвор на ЦРУ. С документа били запознати през 2006 г. министри от кабинета на Ярослав Качински, включително министърът на правосъдието Збигнев Жобро. Затвор на ЦРУ можело да има в полското селище Шимани, където е разположена разузнавателна школа.
По-рано всички полски официални лица единодушно отхвърляха възможността в Полша да е имало таен затвор на ЦРУ, за да бъдат затваряни и подлагани на мъчения мюсюлмани, заподозрени в членство в Ал Каида, припомня ИТАР-ТАСС.
Полската прокуратура разполага, според "Газета виборча", със строго секретен документ, който потвърждава съществуването на таен център на ЦРУ в страната през първите пет години от новия век, уточнява Франс прес.
Според "Газета виборча" министри от кабинета на консерваторите в Полша били запознати с документа на тайните служби на заседание, в което участвал и бившият главен прокурор Януш Качмарек. Последният потвърдил пред вестника, че е имало подобна среща, но отказал да посочи темата й. Другите участници отказали всякакви коментари, отбелязва АФП.
В края на август полската прокуратура потвърди, че е започнала разследване, за да установи дали в страната е имало тайни затвори на ЦРУ, но не съобщи никакви подробности, припомня агенцията.