Писателят бе причисляван заедно с Айзък Азимов и Робърт Хайнлайн към „голямата тройка“ на фантастите.
Кларк е починал oт затруднения с дишането. От десетилетия страдал от здравословни проблеми след прекаран полиомиелит и понякога се придвижвал на инвалиден стол, съобщи АП, цитирана от БТА.
Британецът сър Артър Чарлс Кларк, който е и изобретател, е най-известен с научнофантастичния си роман „Одисея в космоса“. Той е роден е в Майнхед, графство Съмърсет и след като завършва училище работи като ревизор в Лондон. По време на Втората световна война Кларк служи като лейтенант в американските ВВС. Има диплома по математика и физика от Кралския колеж в Лондон, където учи след края на войната, припомня ИТАР-ТАСС, цитирана от БГНЕС. Кларк започва кариерата си от училищни списания, където изпраща разказите си.
След 1956 г. живее постоянно в Коломбо, Шри Ланка, получава гражданство през 1960 г. Неговото първо научно-фантастично произведение е разказът „Амбразура“, който излиза през 1946 г. Някои от най-известните му произведения са „Фонтаните на рая“, „Среща с Рама“ и „Градът и звездите“. Разказът му "The Sentinel" е превърнат във филма "Космическа одисея 2001" от Стенли Кубрик. Романът „Космическа одисея 2001“ излиза докато Кларк и Кубрик работят по сценария на филма.
Артър Кларк е носител на ордена на Британската империя, а през 1962 г. е награден с премията „Калинг“, за постижения в популяризирането на науката.
Той създава концепцията за стационарни комуникационни спътници през 1945 г. - години преди те да станат реалност.
Кларк обичал да сърфира из интернет. Развежда се през 1964 г., няма деца.