88-годишният Хорст Риперт реши да разкаже за свалянето на самолета на автора на "Малкият принц" в книга, която ще излезе на 20 март във Франция, предаде БТА. Тя е съставена от френския водолаз Люк Ванрел и на журналиста Жак Прадел. В нея Риперт разказва, че свалил самолета на писателя при разузнавателна мисия с Месершмит-109 над морето, близо до Тулон. Той обаче разбрал много след датата на това събитие - 31 юли 1944 г. - кой е пилотирал френския боен самолет Лайтнинг. Останките от него бяха изложени през 2004 г. в Музея на въздуха и космическото пространство в Бурже.
"Ако знаех, че това е Сент-Екзюпери, нямаше да сваля самолета му", разказва Риперт в книгата. Хорст Риперт е работил като журналист в германската телевизия Цет Де Еф.
Междвременно стана ясно за откритието на още една находка от Втората световна война. Австралийското правителство похарчи 4,2 милиона австралийски долара, за да открие потопения през Втората световна война австралийски боен кораб "Сидни". Търсенето обаче доведе до по-интересна находка - германския боен кораб "Корморан", потопил "Сидни", предаде Асошиейтед прес. Битката се разразила на 19 ноември 1941 г. край западните брегове на Австралия. "Корморан" приближил до "Сидни", маскиран като търговски кораб. В сражението и двата плавателни съда потънали. Със "Сидни" потънали 645-те членове на екипажа, от който никой не успял да се спаси. 397-те души на "Корморан" обаче доплували до австралийските брегове със спасителни лодки и били взети за военнопленници. Австралийският премиер Кевин Ръд заяви, че откриването на останките на германския боен кораб е стъпка напред към откриване и на останките на "Сидни". "Корморан" бе намерен в събота на 150 км западно от Залива на акулите.