"Антикорупционната" идея предложи депутатът от НДСВ Минчо Спасов, който се очаква да наследи Николай Свинаров като председател на вътрешната комисия в НС. Спасов уточни, че идеята може да заработи с поправка в закона за МВР, която ще внесе до края на седмицата в парламента.
Целта е полицейската палка да престане да бъде хранилка, коментира Спасов, цитиран от БГНЕС. Депутатът добави, че е получавал много оплаквания от чужди граждани, от които е искан подкуп. Никой не дава подкупи в монети, така че моето предложение, ако не може да спре изцяло корупцията на пътните полицаи, със сигурност ще я ограничи силно, аргументира се той. Смятам, че няма нищо унизително, особено за честните полицаи, ако те се лишат от правото да носят повече от 10 лева, каза Спасов, цитиран от БТА.
Неговото предложение предвижда също полицаите да не могат да държат пари в колите и будките. Нищо не им пречи да носят със себе си кредитни и дебитни карти, уточни Спасов, цитиран от БГНЕС. В Полша такава промяна в закона е намалила даването на подкупи, така че се надявам в България да има същия резултат, обясни още депутатът. Той уточни, че пътните полицаи се контролират от инспектората на МВР, който ще има право да проверява каква сума имат в себе си, ако предложението му бъде прието.
Според Спасов такива мерки трябва да бъдат наложени и на митничарите и служителите на ДАИ.
До два месеца КАТ започва събирането на глоби до 50 лева на пътя. Toва ще стане след приемането на предлаганите изменения в Закона за движение по пътищата и този за административните наказания, стана ясно през януари (вж. линка).