Делегацията с представители на Лакота е връчила декларацията си на Държавния департамент на САЩ в понеделник, като е обявила, че се оттегля от всички договори, подписани с американското правителство, съобщиха световните агенции. Индианците Лакота живеят на територията на 5 щата - Небраска, Южна Дакота, Северна Дакота, Монтана и Уайоминг.
Части от страстната реч на индианския правозащитник Ръсел Минс, произнесени на пресконференция, се цитират от водещите американски, британски и канадски издания. “Ние вече не сме граждани на Съединените щати. Всички жители на териториите на петте щата, разположени на наша земя, са свободни да се присъединят към нас“ - заявява Минс, като посочва, че искането е в съответствие с американската конситутиция и Виенската конвенция. Делегацията е посетила посолствата на Боливия, Чили и Венецуела като е поискала да установи дипломатически отношения. Новата държава ще издава собствени паспорти и шофьорски книжки. Представител на Лакота е обявил, че жителите на територията на автономията няма да бъдат облагани с данъци.
The Telegraph подчертава, че индианците едностранно се отказват от договореностите, сключени от предците им с федералните власти. Според тях американците никога не са спазвали 33-те договора, подписани през 1851 и 1868 г. с великия народ на сиуксите. "Те продължават да отнемат нашата земя, вода и деца", казва един от активистите на племето.