Мъжете предизвикват 3,5 пъти повече инциденти на пътя в сравнение с жените, с изключение на възрастовата група на 18-25-годишните, сред които жените имат повече пътнотранспортни произшествия, са установили изследователи от университета на Грайфсвалд в Източна Германия, съобщи BgNews.room.
Изследването показва, че при пътен инцидент жените получават значително по-леки наранявания. Освен това мъжете имат повече пътнотранспортни произшествия при шофиране извън града и пътуване на дълги разстояния, докато жените имат повече пътни инциденти в градска среда. Да се блъснеш в дърво изглежда е "специалитет" на мъжете. Те обикновено предизвикват най-тежките пътнотранспортни произшествия, които често са смъртоносни, отбелязват изследователите. Само в един на всеки 20 подобни инцидента автомобилът е шофиран от жена.
Жените обаче правят повече грешки при преценката на дистанцията, когато изпреварват друг автомобил. Повишаването на нивото на тестостерона вероятно също има своите последствия върху шофирането. Когато са в менструация, жените изглежда са по-загрижени за опасностите, докато с нарастването на нивото на тестостерона при мъжете, се увеличават и опасностите на пътя. Изследователите са заключили, че усилията за превенция на пътните инциденти трябва да са съобразени с двата пола.
Изследването е извършено в провинция Мекленбург, която над 10 години държи рекорд за най-много пътнотранспортни произшествия в Германия.