Те обаче не са имали разрешение от Районния център по здравеопазване, което е грубо нарушение на европейското и българското законодателство, съобщи БНТ.
Чужденците са пристигнали в България в началото на септември със съдействието на фондация "Едно сърце" с директор Николай Гавазов. Единственият представен документ, е издаден от зам.-кмета по социалните дейности на община Пловдив Константин Писков. Той е наредил на директорите на домовете, да съдействат при извършването на прегледите.
"Никой няма право в България да извършва лечебна дейност извън лечебно заведение и без да е регистриран в съответния регионален център по здравеопазване", уточни д-р Нелия Михайлова, зам.-председател на Регионалната колегия на БЗС.
Близо месец след посещението на зъболекарите от Юта никой не може да установи дори какви медикаменти са използвани при лечението на децата. Амбулаторните листове, които стоматолозите са оставили са нечетливи и непълни, а самите прегледи са проведени при полеви условия.
"Децата са слагани легнали на кушетки, подлагани са им кутии от ръкавици под главичките и тъй като не са били стабилни по време на манипулациите, те са мърдали и така или иначе са били наранени устните".
Оборудването и медикаментите отговарят на всички стандарти, твърдят от фондация "Едно сърце". "Този начин на преглед и лечение е бил прилаган в много други страни, беше съгласуван и с факултета по стоматология", заяви Николай Гавазов, директор на фондация "Едно сърце".
Над 15 деца от Дом "Мария Луиза" също са били преглеждани от американските стоматолози. Директорката на дома Дарина Кукева заяви, че те не са имали подходящи условия за подобни прегледи, но отказа да застане пред камерата на БНТ. Директорката на Родопския пансион Стамена Стоянова също не пожела да говори без разрешението на заместник-кмета Константин Писков. Във вторник той не беше открит за коментар.
Според българските зъболекари подобна "хуманитарна акция" не е нужна, защото грижата за децата в домовете е осигурена от здравната каса.