Това каза на протеста пред социалното министерство председателят на фондация "Движение на българските майки" Мария Милева, цитирана от БТА. Децата наистина умират там, тези деца остават с увреждания, нормални деца се разболяват от олигофрения, защото никой не ги поглежда, изтъкна Милева.
Стотина майки с деца от три, подкрепящи инициативата организации - Сдружението на настоящите и бъдещите майки, Клуб на многодетните майки и организацията "Пълна къща" скандираха пред сградата на соцалното министерство "Спете спокойно деца, Масларова бди над вас" и "Не убивайте децата". Протестът е провокиран от филма, излъчен по BBC "Изоставените деца на България" - за дома в с. Могилино.
В отговор социалният министър Емилия Масларова коментира, че отправените към нея обвинения са „безотговорно говорене". Тя отхвърли обвиненията и посочи, че данните, с които разполага, а и тези, които използва, са данни на специалистите и медицинските работници. Социалният министър обясни, че все още за съжаление медицината не е открила начин за пълното възстановяване на тези деца. "Не искайте да правим чудеса" каза министър Масларова. Тя призна обаче, че „условията наистина не са такива, както тези в Холандия".
Неправителствените организации настояват правителството да изготви предложение за разрешаване на проблемите на децата с увреждания; да осъществи превенция на изоставянето; да се създаде специализиран орган за работа с децата в институции и да се съкрати периода за родителски отказ и отнемане на родителските права, с цел бързото им осиновяване.
На среща с протестиращите заместник-министърът на труда и социалната политика Иванка Христова обеща, че ще предложи 10 млн. евро да бъдат използвани за преструктурирането на специализираните домове за деца по ЕС програмата за развитие на човешките ресурси, информира БНР. Парите ще могат да се усвояват обаче едва, след като се получи одобрение за това чрез проекти на общини и неправителствени организации.