Лидерът на КНСБ Желязко Христов се усъмни в ефективността на преговорите и коментира, че стачката се радикализира от понеделник, тъй като липсват диалог, предложени решения и адекватност. Министър Вълчев не носи доверието на гилдията, за да изпълни реформите, смята Христов.
На свой ред президентът на другия синдикат - "Подкрепа" заяви в обръщение, че "от няколко дни, с ръста на стачката, зачестиха опитите на политици от различни партии да "сърфират" на вълната на учителските протести. Разбираемо, но недопустимо е желанието им да натрупат актив в предизборната борба за гласове".
По-рано единният стачен комитет пусна отворено писмо до премиера Станишев, в което го упрекват, че толерира формалното водене на преговори. "Българската общественост стана свидетел на безотговорното поведение и начина на водене на преговори от двама български министри, които в продължение на повече от три месеца “размотават“ преговорите и се чувстват на тях, като на “седенка“", се казва в писмото. Синдикатите изразяват несъгласието си с мнението на премиера, че "подобно държание е резултат от тяхното “изнервяне“.
Казах, че съм готов да се ангажирам, когато видя, че има добро желание за постигане на разумен изход, каза междувременно премиерът Сергей Станишев в отговор на въпрос дали лично ще се ангажира с преговорите с единния стачен комитет, както пожелаха синдикатите, предаде БГНЕС.
Премиерът подчерта, че заплатите са единият проблем, но "някак странно звучи, когато се отказва да се говори по другата страна на нещата - качеството на образованието". На въпрос как ще реагира, ако стачкуващите учители стигнат до жива верига и окупация на институциите, министър-председателят изрази надежда, че всички прояви ще са в рамките на закона, като окупацията би върнала България повече от 10 години назад. "Правителството има добрата воля и от самото начало сме готови да разговаряме, но без ултиматуми. Но позицията "Увеличение 100% или продължаваме докрай" не е позиция. Ние искаме максимално бързо да приключим този спор, но трябва да има разум и от другата страна, защото 100% увеличение означава други 500 000 души от публичната сфера да не получат увеличение на заплатите си.
Без резултат приключиха експертните преговори между синдикати и правителство във вторник. Стана ясно, че спестените средства от МОН след оптимизиране на училищната мрежа са 20 милиона лева, които ще стигнат за 10% ръст на учителските заплати от 1 октомври. За да се даде обаче 25% увеличение от същата дата, както искат синдикатите, ще са нужни още 36 милиона лева. Те могат да бъдат осигурени от бюджетния излишък, съобщи главният секретар на МОН Димитър Танев, предаде “Фокус”. Няма спестени пари в сферата на образованието в общините, заяви изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България Гинка Чавдарова. Тя обясни, че тази година е възможно да не бъдат предоставени средства за допълнително материално стимулиране на общините, а миналата година за тази цел са били отделени 120 милиона лева. Министрите Даниел Вълчев и Пламен Орешарски ще приемат синдикатите в сряда в 16 часа в МОН за преговори по разработените от експертите десет варианта.