Той аргументира и въвеждането на ставката от 10% плосък данък като посочи, че България има най-ниската данъчна ставка в Европа. Според него ефективната ставка до този момент се е колебаела в диапазона от 10 до 15%. Министърът обясни, че доходите, които са в ниската скала, ще бъдат индексирани, така че нетният разполагаем доход на никого да не падне под настоящето равнище. Една от целите на промените е да се създадат предпоставки за изсветляване на плащането на труда в частния сектор, обясни Орешарски.
Предстои да бъде обсъден механизмът, с който ще се компенсират загубите на хората от въвеждането на плоския данък, заяви депутатът от НДСВ и бивш финансов министър Милен Велчев, цитиран от БГНЕС. Един от възможните начини за компенсиране е да не се премахне необлагаемият минимум, но това ще струва доста на бюджета, каза Велчев. Друг механизъм бил драстично вдигане на минималната заплата или договаряне със социалните партньори на увеличение на доходите на хората с ниски възнаграждения. Велчев заяви, че според него увеличаване на минималната заплата няма да е много ефективен механизъм. За НДСВ е било важно да се намали и осигурителната тежест от октомври с 3%.
Не са ясни параметрите на данъчните реформи, заявени от правителството, каза президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, цитиран от БТА. Според него не е изяснено какво ще става с увеличението на пенсиите, пропорционалният данък не решава данъчното облагане за едноличните търговци и съществуването на необлагаем минимум. Според "Подкрепа" има два варианта за решение на данъчната реформа, прокламирана от правителството - запазване на необлагаемия минимум или рязко повишаване на заплатите, тъй като според обявеното след заседанието на правителството, всички доходи ще бъдат облагани без необлагаем минимум с 10 процента ставка.
От другия синдикат - КНСБ, също не харесаха решението на кабинета за плоския данък. Те го оцениха като "политически конюнктурно, недалновидно и с непредвидими и необратими последици за бъдещето на страната".
ИЗБРАНО