Това съобщи БНР, като се позова на Министерство на държавната политика при бедствия и аварии. Навсякъде има осигурени водоноски, уверили от ведомството. Продължава водният режим и в други 102 населени места в общините Търговище, Попово, Омуртаг, Антоново, Алпака. 10 села от Сливенска област ще останат на воден режим до края на лятото. Нощен воден режим е въведен в Девин. Водата в града се спира в 10 часа вечер, за да се напълнят резервоарите през нощта. Комисии тръгват на огледи в поразените от безводието ниви. На много места в страната продължава обявеното бедствено положение заради сушата.
Преди дни от МОСВ съобщиха, че 547 населени места в страната се намират на воден режим в различни степени. В тях живее 4% от населението на страната. Ако времето остане толкова горещо и с малко валежи се очертава до края на месец август броят на населените места на режим по водоснабдяването да достигне около 800, предупредиха от министерството.
На Враца, Габрово, Разград и други градове скоро ще им се наложи да "пият" вода в определени часове, обясниха експерти.
Със заповед на кмета на Каварна Цонко Цонев от понеделник е обявено бедствено положение в общината заради сушата. Още две силистренски общини - Тутракан и Кайнарджа, също обявиха бедствено положение. Стопаните се надяват да получат спешна финансова помощ от държавата, вместо да чакат компенсации по европейския регламент, съобщи bTV. Те обмислят нови протести в края на август заради бездействието на земеделското министерство във връзка с изплащането на компенсации. Асоциацията на земеделските производители предупреди, че тази година ще е страшна за животновъдите, защото ще има недостиг на фураж, с който да се изхранят животните. Това ще доведе и до скок на цените на месните продукти.
ИЗБРАНО