Добре запознат източник съобщи, че зад сцената се води разгорещен спор между Би Би Си и Бъкингамския дворец за отказа на корпорацията да не излъчва документалния филм, предаде БГНЕС.
Би Би Си беше принудена да се извини на кралицата преди две седмици, като призна, че трейлърът е бил монтиран неправилно, като създаде впечатление, че кралицата излиза бясна от фотосесия с известна американска фотографка. В действителност тя е била заснета докато е минавала по коридорите на двореца в момента, когато е пристигала, а не обратно. Това доведе до остър сблъсък между корпорацията и двореца и предизвика криза по повод програмите на Би Би Си. Би Би Си заяви, че ще направи всичко, за да може окончателната версия на филма "Една година с кралицата" да не подвежда зрителите, но заяви, че той ще бъде показан, както е планирано през есента, въпреки настояването на придворните да не го излъчва. Дворецът обаче изглежда е протестирал, като твърди, че нито те, нито зрителите могат да имат доверие на филма, който вече е бил компрометиран и поиска отмяната му.
The Mail on Sunday разбра, че Би Би Си е обещала на кралицата да монтира филма в пълно съответствие с правилата на точност и отговорност. След зададените въпроси от изданието, високопоставени шефове на Би Би Си проведоха продължително заседание в събота и изпратиха следната декларация: "Би Би Си даде поръчка на Уил Уайът /бивш директор на програмите на Би Би Си/ да проведе разследване на обстоятелствата около включването на този филм в програмата на ВВС1 за тази есен. Не смятаме, че е уместно да коментираме въпроси, свързани с това, докато не се запознаем с резултатите на разследването". Но вътрешен източник от Би Би Си заяви: "Не виждам, защо да не бъде излъчен филмът. Той е подготвен много добре".