На пресконференция в Триполи Махмуди благодари на Катар за ролята му в случая с медицинските сестри. Той добави, че България и Чехия също са направили вноски във фонда “Бенгази“. Либийският премиер допълни, че Франция е обещала да достави оборудване за болницата в Бенгази и да осигури обучен персонал за срок от пет години, както и да подготви 50 либийски лекари. Фондът “Бенгази“ вече изплати по 1 милион долара на семействата на всяко от заразените с ХИВ деца съгласно споразумение за освобождаването на шестимата български медици, припомня Ройтерс, цитирана от БНР.
В отговор говорителят на МВнР Димитър Цанчев заяви, че България не е превеждала средства в Международния фонд "Бенгази". Той припомни българската позиция, изразена през миналата седмица от премиера Сергей Станишев и от външния министър Ивайло Калфин, че опрощаването на либийския дълг към България е една от възможните форми за българския принос към международния фонд "Бенгази". България, която е една от страните-учредители на фонда, се е ангажирала още при създаването му, че ще има свой принос с техническа помощ за оборудване и модернизация на болницата в Бенгази, осигуряване на условия за лечение на либийските деца и изграждане в Либия на капацитет за борба със СПИН, припомни Димитър Цанчев.
Чешкото външно министерство също отхвърли твърдението на Либия, че Прага е внесла средства в международния фонд в помощ на либийските деца, болни от СПИН.
Международният фонд “Бенгази“, който този месец плати 460 милиона долара за компенсации на семействата на заразените със СПИН деца в Либия, е направил това със заем от либийския “Фонд за икономическо и социално развитие“. Заемът ще бъде върнат веднага, след като донорите предоставят налични ресурси. Това се казва в изявление на фонд “Бенгази“, получено днес в Рабат, предаде Ройтерс, цитирана от БНР. Базираната в Бенгази неправителствена организация ще върне заема си при наличие на суми, предоставени доброволно от донори пояснява изявлението. “Съгласно споразумение с ФИСР Фонд “Бенгази“ ще използва вноски, различни от тези, определени за медицинска подкрепа, за да възстанови заема от ФИСР с поетапни плащания в съответствие с получените вноски“, се посочва в изявлението. “В съгласие със своя устав Фондът ще получава вноски на чисто доброволно основание и за хуманитарни цели. Нито един донор не е ангажиран задължително да дава средства“, уточнява то.
Фонд “Бенгази“, който финансира медицинското лечение на заразените със СПИН либийски деца и различни подобрения в либийската здравна система, обяви, че е получила обещания за финансови и други дарения за всички следвани от нея цели на обща стойност около 477 милиона долара. Обещанията са дошли от 31 различни източници, в това число и Либия. Изплащането на компенсации на семействата на заразените със СПИН либийски деца направи възможно отмяната на смъртните присъди срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар и тяхното завръщане в България, припомня Ройтерс. Европейският съюз от своя страна увери, че отношенията с Либия ще бъдат подобрени в замяна на свободата на медиците.